luni, 25 iunie 2012

Raportul !!!

     Azi, 25.06.2012, la orele 14, va avea loc audienţa raportului pe jumătate de an al cercetătorilor ştiinţifici din cadrul Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei.
     E o premieră acest termen pentru cercetătorii ştiinţifici din cadrul muzeului. De obicei există un raport anual, desfăşurat în decembrie, pe care-l prezintă fiecare şef de sector. De astă dată, în faţa administraţiei, inclusiv a colegilor, vor prezenta fiecare cercetător în parte.
     De unde asemenea idei şi metode?
     Povestea e veche şi nu prea. Încă acum jumătate de an, vreo 7 cercetători au înmânat Directorului General al MNAIM o scrisoare deschisă, prin care îşi manifestau nemulţumirea faţă de înjumătăţirea sau chiar anularea unui premiu oferit de guvern. Această scrisoare s-a lăsat cu scandal şi a nemulţumit, în special, doi şefi de sector. Ulterior, au fost anulate premiile pentru alte sărbători, inclusiv cele pascale.
     Ultima lovitură a fost premiul pentru Ziua Muzeografului. Până în acest an se oferea unul echivalent salariului tarifar (cercetătorii ştiinţifici au salariu tarifar între 1200 şi 1500 lei), iar în 2012 consiliul muzeului a decis premiul de "tocmai" 600 lei  pentru cercetători, căci şefii şi-au luat câte unul tarifar. Drept urmare, majoritatea cercetătorilor au protestat ignorând toate manifestaţiile organizate cu respectiva specială ocazie, inclusiv masa solemnă cu bucate.
     De asemenea, o altă formulă de protest a fost eschivarea de la multe tipuri de activităţi. Unii au refuzat munca tehnică (da, da  cercetătorii ştiinţifici lucrează de multe ori în postura de hamali), alţii pe cea muzeografică şi chiar pe cea ştiinţifică  n-au colecţionat materiale, n-au prezentat articole etc.
     Aşadar, administraţia a găsit de cuviinţă să le dea o lecţie celor cu o contribuţie modestă în acest an şi să-i facă de ruşine în faţa colegilor.
     În final, aş vrea să-i îndemn pe toţi doritorii, în special jurnaliştii, să îndrăznească astăzi la orele 14.00, la MNAIM, căci e o şedinţă deschisă.

P.S. Treaba cu raportul nu-i va face pe colaboratori mai laborioşi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu