miercuri, 9 noiembrie 2011

Despre începutul unui sfârşit comunist...

Cine nu este comunist la douăzeci de ani, n-are inimă;
cine mai este comunist după treizeci de ani, n-are minte.

     În ultimii 10 ani am fost conduşi, stăpâniţi, cenzuraţi, sărăciţi, chinuiţi etc., de flagelul comunismului. Revoltată în aprilie 2009, societatea noastră a iniţiat sfârşitul acestui dezastru, deşi, paradoxal, eroziunea comunismului din RM, a început din propriul interior. O grămadă criminală nu poate coexista mult timp, deoarece conflictele birocratice explodează şi prognozează începutul sfârşitului.
     PCRM a constituit o forţă (de invidiat pentru unii) superioară altor partide, plasându-se în toate scrutinele electorale pe primul loc. Dar ultimii doi ani au ajuns un eşec total pentru partid, care a obţinut în aprilie 2009 - 49 %, în iulie 2009 - 44 %, în noiembrie 2010 - 39 %.
     Astfel, pe lângă nemulţumirea alegătorilor faţă de acţiunile comuniştilor, un alt factor important al eşecului l-a constituit plecarea unor membri esenţiali.
     Primul membru de anvergură a fost Marian Lupu, care l-a 10 iunie 2009 a decis să părăsească PCRM, aderând mai târziu la PD, partid în care a preluat conducerea.
     Următorii au fost Vladimir Ţurcan, Victor Stepaniuc, Ludmila Belcencova şi Valentin Guznac, care au părăsit PCRM la 15 decembrie 2009, formând partidul Moldova Unită, fără mari ecouri ulterioare pe scena politică.
     Un alt reprezentat a fost Ministrul de Externe Andrei Stratan, care neregăsindu-se în lista pentru alegerile anticipate din 29 iulie 2009, a părăsit partidul comuniştilor, fiind ulterior ales preşedinte al Partidului Republican.
     Totodată, în timpul alegerilor parlamentare din 2010, controversatul om de afaceri, Vladimir Plahotniuc, fost aliat al lui Voronin, a părăsit Partidul Comuniştilor pentru Partidul Democrat al lui Marian Lupu.
     Ultima părăsire de răsunet este aşa-zisul grup a lui Dodon, inclusiv Greceanâi şi Abramciuc, care la 4 noiembrie curent au acuzat PCRM de dictatură, marginalizare şi ignoranţa de a vota preşedintele statului. Aceştia au anunţat că urmează să intre în Partidul Socialiştilor, unde postul de preşedinte îi este rezervat lui Dodon.
     Dacă urmează şi alte plecări din PCRM vom afla în timpul apropiat, cert şi inevitabil este că acest partid este la răscruce sau chiar la finalul său politic.

     P.S. Sfârşitul PCRM nu înseamnă şi sfârşitul comuniştilor, căci aceşti cameleoni se vor infiltra în alte partide, după bine-cunoscutele scenarii (vedeţi mai sus)...

2 comentarii:

  1. Era si timpul ca sa vina sfarsitul lor.
    Insa, sper ca PLecarea lui Dodon sa nu fie fara rezultat ca si la ceilalti, adica, sa participe la alegerea statului si sa iesim o data din criza politica.

    RăspundețiȘtergere
  2. În cazul în care Dodon nu votează şi se ajunge la anticipate, respectivul se transformă în cadavru politic...

    RăspundețiȘtergere